Helge Antoni – Pianist

Download Biography as PDF-Document

Ytterst få artister förmår skapa en så intim kontakt med människorna i konsertsalen att rampen mellan scen och salong suddas ut. Kombinationen av Helge Antonis känsliga pianospel och hans unika förmåga att presentera sin musik har fångat publikens hjärta alltifrån de stora konsertestraderna ute i världen till en skola på landet. Hans "pianopaket", där han varvar skolkonserter med offentliga konserter, har med stor framgång lockat nya publikgrupper till konsertsalarna.

Helge Antoni är född 1956 i Malmö. Efter studier vid Musikhögskolan för Stanislaw Knor fick han Kungl. Musikaliska akademiens stora utlandsstipendium. Detta ledde till fyra år i London med Peter Feuchtwanger som lärare. Där blev han också den förste och hittills ende svenske musiker som fått det stora British Council Fellowship.

Framgångsrika debuter i Paris, London och Stockholm följde och sedan 1982 har Helge Antoni Paris som sin bas. Till de större engagemangen de senaste åren hör debuten på Kennedy Center i Washington, soloaftnar i Chicago Orchestra Hall och Wigmore Hall, Mozartfestivalen på San Michele (för vilken Helge Antoni var konstnärlig ledare) och en turné tillsammans med Salzburger Kammersolisten i Kanada och USA. Han har också med stor framgång spelat i Sydamerika. I Sverige har han framträtt med flertalet symfoniorkestrar och givit otaliga pianoaftnar. Han var också den förste pianist som blev inbjuden att ge en "Hommage à Wilhelm Kempff" i Positano (orten för dennes legendariska mästarklasser). Efter Helge Antonis fullsatta konsert i Beethoven-Saal i Bonn, skrev Bonner Generalanzeiger"..souverän gestaltender Künstler, der seine eminenten technischen Fähigkeiten ganz in den Dienst durchdachter Interpretation stellt"; konserter i Polen, där Helge Antoni bl a spelade i Chopins födelsehus Zelazowa Wola. Detta ledde genast till återengagemang och sammanlagt tre turnéer till Polen under 1993, bl a med konserter vid Chopininstitutet, utomhuskonsert vid Chopinmonumentet inför flera tusen åhörare, samt TV-inspelad konsert i Zelazowa Wola. Griegs 150-årsjubileum firades med pianoaftnar i Wigmore Hall i London, Salle Gaveau i Paris och på Troldhaugen i Bergen. I Griegs berömda hem gjorde dessutom fransk TV en hel veckas porträtt av Helge Antoni. Han var dessutom konstnärlig ledare för Sensommarnattsfestivalen i Norge.

Helge Antoni har medverkat i otaliga TV-program i Sverige, Norge och Frankrike. Han har även gjort en omtalad klassisk video clip "Till Våren" av Grieg och en 55 minuter lång video med musik från Scarlatti till Satie.

Hans kritikerrosade CD's är ägnade Sinding,Grieg,Rossini och Chopin-Field och utgivna av Etcetera Records.Hans svenskproducerade CD "The Piano Experience" hos dB-productions rymmer tre seklers pianomusik med flera verk skrivna för och tillägnade Helge Antoni.

2004 – 2008 tillbringade Helge mycket tid i Sydamerika där han skapade en stiftelse för att hjälpa unga talenter.Alla dessa ungdomar är nu stipendiater vid ledande universitét och musikhögskolor i U.S.A och Tyskland.Han är nu tillbaka i Paris, som varit hans musikaliska bas sedan 1982.

Sedan 2002 âr han "Artist –in-residence vid det berömda Witten- Herdecke universitetet i Tyskland där han regelbundet ger mästarkurser och konserter.

Helge Antoni är "Exclusive Steinway Artist".